Pinčesové prasátko - info pana mluvčího

28.05.2012 09:42

Nazdar pinčesáři,
termín řádného zakončení sezony je pomalu aktuální a je třeba zahájit přípravu. „Tvrdé jádro“ se
usneslo, že letos čtyřnohého malého čuníka ušetříme a raději si ugrilujeme to nejlepší z jeho starších
příbuzných. Tzn. budeme dělat kýtu, lépe řečeno kýty.
Otázkou je, kolik? Jedna kýta má většinou mezi 10-13 kg. Najdou se „prasata“, který tuto
kýtu dokážou sežrat v sedmi lidech, ale myslím, že my budeme počítat průměrně 400 až 500g masa
včetně kosti na osobu. Pokud se to bude někomu zdát málo nebo moc, můžeme to přehodnotit.
Na Vás teď je, aby jste se nezávazně rozhodli, kdo všechno na Pinčesové prasátko půjdete.
Tuto informaci pošlete nejlépe našemu statistikovi, pokladníkovi a webmasterovi v jedné osobě. My
se potom podle výsledku zařídíme. Objednat maso musím v pondělí před akcí, tzn. příští týden. Proto
prosím do pondělí ráno pište.
Jen doplním pro informaci, že maso bude ořezané od většiny kůže a napíchané solí. Já
vlastnoručně udělám pro kamarády ne dršťkovou polívku, ale matlání z černého piva a koření, kterým
to budeme potírat. Reference podají pánové Lövl, Cyrus, Kasal a Kořínek… Cena je lepší než u prasete.
Je sice počítáno kolem 90 Kč/kg včetně napíchnutí, ale kýta má menší poměr kostí a odpadu k masu
oproti praseti, takže čistá cena je výhodnější.
Kýta má navíc výhodu, že po cca. hodině a půl od napíchnutí se dá ořezávat a jde proti praseti
krásně napíchnout. Gril máme zajištěn speciální s topeništěm za masem a pod masem je ořezová
vana, takže mastný nekape do ohně a je to tak „zdravý“.
Lukyn
Oddílový mluvčí

Zpět

Vyhledávání

© 2010 TJ Sokol Čáslav. Všechna práva vyhrazena. Webmaster - Bc. Zdeněk Kořínek (koraman@seznam.cz)