Tip na favorita Okresního přeboru 2010/2011

01.09.2010 10:28

Okresní přebor – výhled pro nadcházející sezónu

Okresní přebor (dále jen OP) se po dvou sezónách vrací k formátu 10 účastníků namísto 8. To ovšem asi není největší změnou, tou je nejspíše na naše poměry výrazná fluktuace týmů. Po dlouhé době nebude soupeřem našeho B a C-týmu žádný ze zručských a olympáckých mančaftů a naopak snad poprvé v historii se do OP podívá tým Malešova a po dvouleté pauze i tým Zbraslavic. Další změnou oproti zaběhnutým poměrům je neúčast A-týmu Tupadel, který poprvé v historii okusí Krajskou soutěž (dále jen KS) a jeho čest v OP bude hájit tupadelský B-tým, který si v loňské sezóně vybojoval postup z první pozice Okresní soutěže (dále jen OS).

Po těchto změnách se papírově kvalita OP viditelně snížila. Důvodem je tedy zejména neúčast silného tupadelského A-týmu, který zaplnil místo v KS2 po odstoupivší Olympii KH „A“, dále žádný tým nesestoupil z KS do OP, což v souvislosti s odstoupením Olympie KH „B“ a realizovaným rozšířením OP na 10 účastníků vedlo k postupu hned 5 mančaftů z OS!!.

Přestože vlivem těchto faktorů dochází k rozmělnění kvality OP, bude vyšší počet účastníků v této soutěži příjemným oživením.

Nyní se pokusím zhodnotit vyhlídky jednotlivých týmů (abecedně):

 

Sokol Čáslav „B“   TIP umístění: 2. místo

Tento tým v minulé sezóně rozhodně nenaplnil očekávání a skončil na neuspokojivém 6. místě. Každý z hráčů loňského týmu (Cyrus, Kořínek, Čížek, Širák) hrál minimálně 10% pod svým potenciálem. Doufejme, že nadcházející sezóna bude výrazně úspěšnější, zvláště poté, co byla soupiska vylepšena o Zdendu Zikmundu, který by měl plnit roli jasného lídra. Ostatní 4 hráče čeká těžký boj o základní sestavu. Cílem týmu je každopádně postup do play-off a pak se uvidí :)

Zikmunda Zdeněk – Tento vynikající hráč, kvalitativně stále na úrovni KS (loni 47%), již jednou okusil OP v sezóně 07/08 a zaznamenal jedinou porážku z 53 zápasů! Pokud letos bude pravidelně nastupovat za B-tým a zopakuje tuto fantastickou bilanci, rozhodně se zlobit nebudeme :)                

TIP úspěšnosti: 85%

Cyrus Miroslav – Míra zaznamenal minulý rok zřejmě 2. nejhorší sezónu za minimálně poslední desetiletí. Úspěšnost 65% v OP rozhodně nebylo to, co si představoval a ani nepostup na TOP16 mu na sebevědomí určitě nepřidal. Nutno však připomenout, že v KS dosáhl na velmi slušných 44%. Cyrda se ale určitě z „blbé“ sezóny opět oklepe a předvede, že je stále okresní TOP 5 hráč!

TIP úspěšnosti: 75%  

Kořínek Zdeněk – Kóřa minulý rok v OP rozhodně nezaznamenal nějaké oslnivé výkony (52%), ovšem v soutěžích jednotlivců dokázal, že má rozhodně na víc. Pokud přenese entusiasmus a štěstíčko ze soutěží jednotlivců i do OP, určitě pomůže týmu k atakování met nejvyšších.     

TIP úspěšnosti: 65%

Čížek Martin – Číža stejně jako dva předchozí jmenovaní také pamatuje lepší časy v OP (43%). Svůj potenciál prokázal pouze v několika vystoupeních v KS, kdy podával velmi obstojné výkony (35%). Martin tvrdě pracuje na své fyzičce, sundal baťoh s cca 20kg, takže se všichni můžeme těšit na jeho lehkonohá vystoupení v OP :)

TIP úspěšnosti: 60%

Vančura Filip – Filip přichází na výpomoc béčku po vynechané sezóně (studijní důvody). V sezóně před svým odchodem do zahraničí prokázal Filip svoje kvality a zaznamenal slušných 53%. Pokud se mu podaří na tyto výkony navázat či je dokonce vylepšit, rozhodně zvýší konkurenceschopnost tohoto týmu.

TIP úspěšnosti: 60%             

 

Sokol Čáslav „C       TIP umístění: 5. místo

Céčko postoupilo do OP z třetího místa OS, kdy podlehlo v semifinále po boji U. Janovicům „B“ .  Sestava týmu je složena jak ze zkušenějších borců (Faltýn, Havel, Rychetský, Horký) a  tak i z několika „skoromladíků“ (Širák, Kasal, Zelenka). Tahouny týmu by měli být především Dan Širák a Karel Faltýn, základní sestavu by měl dobýt i šikovný Jasánek (Honza Kasal), ovšem bude o ni tvrdě bojovat s Vendou Havlem,  Pavlem Rychetským a případně i Fandou Horkým. Celkově tým není vůbec špatný,  o sestupových starostech by neměla být ani řeč. Reálně se dá očekávat umístění někde mezi 5. a 8. místem.  

TIP úspěšnosti:

Širák Dan – 55%

Faltýn Karel – 50%

Kasal Jan – 50%

Horký František – 45%

Havel Václav – 40%

Rychetský Pavel – 40%

 

Sokol Chlístovice „A“     TIP umístění: 8. místo

Chlístovickým se minulá sezóna absolutně nevyvedla a skončili na posledním místě OP. Z důvodu rozšíření OP ovšem nesestoupili, takže dostávají letos šanci na reparát. Tým, jehož srdcem je výborný Slávek Král, zaznamenal silný výkonnostní úpadek. Důvodem tohoto propadu byly nejspíše nevysvětlitelně slabé výkony ještě nedávno o dvě třídy lepšího „bombera“ Lukáše France (20%!!??) a  dále tradičně již pozice čtyřky v týmu, která je dlouhodobou slabinou (minulý rok 3 hráči na pozici čtyřky skóre 0:60!!). Milan Král také pamatuje lepší časy, ale skoro 40% úspěšnost nebyla tak špatná.

TIP úspěšnosti:

Král Slávek – 80%

Král Milan – 50%

Franc Lukáš – 50% 

Křemeňák Josef, Králová Zdenka – 5%

 

Sokol Kutná Hora „C“     TIP umístění: 1. místo

Jednoznačně největším favoritem na postup z OP by měli být kutnohorští, alespoň podle soupisky. Už tak velmi dobrý tým z minulého ročníku OP, kdy se umístil na 4. místě, byl ještě výrazně posílen. K vynikajícímu Martinovi Valovi se letos připojí další výborní hráči, obvykle hrající krajské soutěže – Ondra Mucha, Ivan Zajíček (přestup z Olympie KH) případně i Michal Polák (návrat z hostování - Vlašim). V této sestavě se pouze na lavičku posadí i takoví šikovní hráči jako jsou Honza Cihlář, Martin Kvíz či Milan Kořínek. Další zkušení hráči na soupisce jako Bohouš Sosnovec a Petr Havlíček dostanou pravděpodobně jen málo šancí na zahrání, stejně jako horda absolutně nezkušených mladíků. Šance uzmout nějaký ten bodík tomuto týmu přijde jen v případě, že se nebude scházet ve své nejsilnější podobě. Jejich cílem nemůže být nic jiného než postup do KS a aspoň mírně reálnou šanci jim jejich snažení překazit mají nejspíše pouze týmy Čáslavi „B“ a U. Janovic „A“.

TIP úspěšnosti:

Vala Martin – 95%

Mucha Ondřej – 85%

Zajíček Ivan – 80%

Polák Michal – 80%

Cihlář Jan – 75%

Kvíz Martin – 65%

Kořínek Milan – 60%

Sosnovec Bohumil – 25%

 

Sokol Malešov    TIP umístění: 10. místo

Historický nováček v letošním OP skončil v minulém ročníku OS na 5. pozici, poměrně hluboko za elitní čtveřicí postupující do play-off. Postup do vyšší soutěže mu takzvaně spadl z nebes odstoupením Olympie KH „B“ z OP. O udržení v soutěži se budou snažit tito hráči – letní posila se zkušenostmi z OP Robert Mundil, loňská týmová jednička Martin Mottl, Jirka Douda a Milan Světlík st., v záloze budou Miloslav Balán, Jan Kamenář, Jaroslav Kadlec, Jakub a Jaroslav Kepkové. Cílem týmu bude bezpochyby záchrana v soutěži, každý získaný bodík bude pro tento mančaft velkým úspěchem.

TIP úspěšnost:

Mundil Robert – 45%

Mottl Martin – 40%

Světlík Milan st. – 30%

Douda Jiří – 20%

Balán Miloslav – 10%

 

Sokol Starkoč      TIP umístění: 7. místo

Tato vesnička reprezentovaná klanem Čakovských doplněných o Pavla Kozáka skončila minulý rok v OP na předposledním 7. místě a není důvod se domnívat, že by to letos mohlo dopadnout nějak výrazně lépe. Důvodem je především uzoučká soupiska navíc se dvěma častými „marody“ (Pavel Kozák a Karel Čakovský) a dále také častá nevynucená absence některých hráčů (Milan Čakovský ml.). Jádro týmu tvořené Milanem Čakovským st. a Michalem Čakovským je velice kvalitní,  ovšem Karel a Pavel přidávají bodíky jen zřídka, Milan ml. pomáhá jen občas a ve dvou lidech to jednoduše nelze uhrát. Pokud se situace nezmění, tak cílem bude spíše udržení v soutěži než pokukování po středu tabulky či dokonce play-off jako před dvěma lety.

TIP úspěšnost:

Čakovský Milan st. – 80%

Čakovský Michal – 65%

Čakovský Milan ml. – 55%

Čakovský Karel – 25%

Kozák Pavel – 25%

 

Star Tupadly „B“    TIP umístění: 4. místo

Tento tým naprosto suverénně ovládl OS v minulé sezóně, když ve finále zdolal jednoznačně U. Janovice „B“. Jelikož A-tým Tupadel posílil svoji sestavu o dva bývalé hráče Olympie KH (Standa Darius a Mirek Vrána), tak se do tupadelského béčka „sešoupli“ takoví hráči jako Milan Ronovský, Milouš Chvátal a Jarda Kotrba, jejichž příchod okamžitě vyšrouboval ambice týmu směrem k play-off. Nic by na tom neměl změnit ani přesun nejlepšího hráče OS loňské sezóny Martina Janečka do A-týmu. Výše jmenované hráče doplňuje neméně kvalitní Petr Hatala, na svoji příležitost v základní sestavě budou číhat především Petr Beneš, Radek Hrabaň a Josef Kunášek.

TIP úspěšnost:

Ronovský Milan – 65%

Chvátal Miloslav – 50%

Kotrba Jaroslav – 50%

Hatala Petr – 45%

Beneš Petr – 40%

Hrabaň Radek – 35%

Kunášek Josef – 30%

 

Uhlířské Janovice „A“    TIP umístění: 3. místo

Janovické áčko již tradičně okupuje v OP příčky nejvyšší a nejinak tomu bude i letos. V loňské sezóně janovičtí skončili druzí jak po základní části tak i v play-off, kde byli těsně zastaveni následně postupujícím zručským béčkem. Tým vede klasická silná trojka – Michal Žoha, Petr Švarc a Pepa Číž, v letošním roce doplněná Martinem Čtveráčkem namísto Honzy Váši. Soupiska týmu je však velice úzká, v případě absence některého hráče základu jsou k dispozici pouze zkušení Zdeněk Šamalík a Jiří Váša a pak ekipa talentovaných, ale poměrně nezkušených mladíků (Šafránek, Švarc, Kmoch).

TIP úspěšnost:

Žoha Michal – 90%

Švarc Petr – 70%

Číž Josef – 65%

Čtveráček Martin – 50%

Šamalík Zdeněk – 40%

Šafránek Martin – 35%

Kmoch Lukáš – 20%

Švarc Ondřej – 15%

 

Uhlířské Janovice „B“     TIP umístění: 6. místo

Mančaft, který se v loňské sezóně OS probojoval až do finále, kde podlehl B-týmu Tupadel se možná trošku překvapivě v tomto výhledu objevuje už na 6. příčce. Důvodem pro takový předpoklad je vysoká vyrovnanost týmu v čele s loňským „áčkařem“ Honzou Vášou, kterého budou doplňovat Fanda Makal, Petr Michalička a Ota Vlasák. V záloze je připraven zejména Jirka Král a na svou šanci v základu bude čekat i Honza Šimek nebo mladý Pavel Pícha. Právě tato vyrovnanost základní sestavy by mohla tým katapultovat před kvalitnější (na pozici jedničky a dvojky), ale celkově nevyrovnané týmy Starkoče a Chlístovic.

TIP úspěšnost:

Váša Jan – 50%

Makal František – 50%

Michalička Petr – 45%

Vlasák Ota – 45%

Král Jiří – 35%

Pícha Pavel – 10%

 

Sokol Zbraslavice „A“    TIP umístění: 9. místo

Zbraslavice se po dvouleté odmlce vracejí do OP, poté co se v loňské sezóně OS umístili na 4. příčce. Základní sestavu by měla tvořit vyrovnaná a zkušená čtveřice – Miloslav Císař, Martin Fuchs, Petr Somberg, Tomáš Veverka, v záloze je připravena kompletní šestice hráčů zbraslavického B-týmu. Cílem týmu bude udržení v soutěži, hlavním rivalem v těchto bojích by měl být zejména mančaft z Malešova.

TIP úspěšnost:

Císař Miloslav – 45%

Fuchs Martin – 40%

Veverka Tomáš – 35%

Somberg Petr – 35%

 

Fiktivní tabulka:

  1. Sokol Kutná Hora „C“
  2. Sokol Čáslav „B“
  3. Sokol Uhlířské Janovice „A“
  4. Star Tupadly „B“
  5. Sokol Čáslav „C“
  6. Sokol Uhlířské Janovice „B“
  7. Sokol Starkoč
  8. Sokol Chlístovice
  9. Sokol Zbraslavice
  10. Sokol Malešov

 

Stejně jako Fanda Herout ve svých hodnoceních, i já upozorňuji, že se jedná výhradně o mé soukromé tipy a není mým záměrem kohokoliv přeceňovat, podceňovat či dokonce urazit. Každopádně realita bude určitě vypadat jinak, je to sport a je to kulatý… :)

Všem přeju hodně štěstí do nadcházející sezóny.

Zdenda Kořínek

 

Pokud máte k výše uvedenému nějaké připomínky nebo chcete projevit svůj názor, tak pište do diskusního fóra nebo klidně i na můj mail (koraman@seznam.cz). Pokud se nechcete veřejně exhibovat, tak aspoň vyjádřete svůj názor v anketách na hlavní stránce čáslavského webu :). Děkuji.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 TJ Sokol Čáslav. Všechna práva vyhrazena. Webmaster - Bc. Zdeněk Kořínek (koraman@seznam.cz)